preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Dobrodošli

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Terenska nastava iz fizike - Smiljan
Autor: Damir Bešić, 12. 6. 2017.

Namjerno nisam htjela krenuti s klasičnim: "U utorak 16.5. generacija 3. razreda XVI. gimnazije posjetila je Smiljan..." jer biste generalno izgubili volju za čitanjem tamo negdje na pola.

Naša terenska nastava sastojala se od dva dijela: obilaska memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu i adrenalinskog parka "Rizvan city". 

 

[opširnije]


Memorijalni centar sastoji  se od rodne kuće Nikole Tesle, crkve sv. apostola Petra i Pavla, gospodarskog objekta, klupa, trijema, ispitne stanice, spomenika Nikoli Tesli, vanjskog auditorija, Tesline turbine, mosta i multimedijskog centra s igralištem („za djecu“).

Evo najiskrenije, sve one vrteće spravice u parku memorijalnog centra izazvale su mi duplo veći adrenalin nego adrenalinski park. Dođem u Smiljan i očekujem pričicu o Nikoli Tesli, 20 min poslije ne znam se više spustiti s vrtuljka... Pa kad već spominjemo pričicu o Nikoli, ovo je moja pričica:

Nikola Tesla, izumitelj, elektrotehničar, fizičar, ali ponajprije čovjek genijalnog uma. Čitajući Tesline brojne citate u memorijalnom centru, jasno se vidi briljantnost njegovog uma i po pitanju vrlo neočekivanih tema. S toga sam se pronašla kako s njegovog razrađenog monologa o elektromagnetskoj indukciji prelazim na citat o njegovoj fobiji u vezi ženskih naušnica. Uistinu nepredvidljiv čovjek. Od priča kako je skakao s kišobranom s krova poput Petra Pana do profesorskih nacrta i beskrajno dugih ispisa formula, kroz samo par prostorija, Teslu smo doživjeli kao stvarnu i cjelovitu osobu.

 Na tavanu rodne kuće nalaze se funkcionalni Teslini izumi kao što su induktivni elektro motor, okretno magnetsko polje poznatije pod nazivom „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator, Teslina turbina i može se vidjeti zoran prikaz razlike Edisonove istosmjerne i Tesline izmjenične struje u prenošenju na udaljenosti. Najviše me se dojmila ispitna stanica koja je kopija Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa jer je tada došao red na nas. Držali smo neonske lampe u rukama bez ikakvog kabla ili žice koje bi svijetlile pri uključivanju transformatora. Za osobu koja jedva ima 3 iz fizike, ovo je bila magija.

U adrenalinskom parku najveća atrakcija bila je ogromna ljuljačka visine 15 metara. Uz milozvuke vrištanja i spokojan pogled na  vrhove Velebita, nadoplata od 30 kn više se nije činila kao velik iznos. Tijekom boravka u  adrenalinskom parku svi smo potajno i željno iščekivali barem malo straha u očima profesora i profesorica koji su se odvažili sudjelovati u gotovo svim aktivnostima. Pohvale njima što su se lijepo uklopili među nas učenike, kojima adrenalin i strah nisu strana pojava.

Prokomentirali smo par puta tijekom tog dana kako nas ova terenska potpuno vraća u osnovnu školu. Atmosfera u busu kao da idemo na maškare, sendviči, trenirke, boravak u prirodi, ma kompletan  dan bez svih briga.

Da ne kompliciram dalje, bilo je baš lijepo.

Ines Kocijan, 3.b

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju