preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Dobrodošli


 
 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
10 škola -10 umjetnika 2020.
Autor: Damir Bešić, 1. 12. 2020.

XVI. gimnazija u muzejsko – edukativnom projektu:

10 škola -10 umjetnika 2020.

Tema programa je Moderna i suvremenost, a školski su timovi (učenici/e i mentor/ica) imali zadatak uočiti odnos između hrvatske moderne i suvremene umjetnosti na temelju usporedne analize djela iz zbirke Moderne galerije i slika Lovre Artukovića predstavljenih na umjetnikovoj izložbi „Usporavanje“, koju su u Modernoj galeriji priredili Umjetnički paviljon u Zagrebu i Umjetnička galerija Dubrovnik. Uz usporednu analizu, zadatak je bio i osmisliti popratnu kreativnu radionicu. 

[opširnije]


Na taj su način učenici postali istraživači, ali i predstavljači svog projekta. Škole su međusobno u parovima prezentirale obrađene teme, a ostali su sudionici istovremeno pratili njihove prezentacije, radionice i diskusiju – aktivni dijalog između dviju strana. S obzirom na epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom SARS-CoV-2, ove je godine izostao susret u Vranyczanyjevoj palači pa se program održao putem mrežne komunikacije.

Učenice XVI. gimnazije - Andrea Nicol Aleksić, Martina Babić, Katja Ivanić i Lara Ramić, pod mentorstvom prof. Maje Marović, predstavile su lik i djelo umjetnika Vlahe Bukovca i Lovre Artukovića te napravile usporednu analizu Bukovčeve „Japanke“ i Artukovićeve slike „Haljina na cvjetove“. Ovim putem pozdravljamo IV. gimnaziju „Marko Marulić“ iz Splita s kojom je naša gimnazija bila u paru.

Projekt je osmislila viša kustosica Ivana Rončević Elezović s ciljem da srednjoškolci steknu nova znanja i razviju novi odnos prema instituciji muzeja, kao i o materiji koju obrađuju.

Vrlo smo ponosni što smo treću godinu zaredom sudionici ovog značajnog projekta, u kojem sudjeluje samo deset škola na području Republike Hrvatske. Čestitke našim učenicama!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju