preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za kole
Sve o dravnoj maturi
CARNET

« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani dogaaji

Dobrodoli


 
 

 

Nastavni plan

 

Nastavni predmet razred
1.
2.
3.
4.
Hrvatski jezik
4
4
4
4
Engleski jezik
4
4
4
4
II. Strani jezik
4
3
3
3
Latinski jezik
2
2
-
-
Glazbena umjetnost
1
1
1
1
Likovna umjetnost
1
1
1
1
Psihologija
-
-
2
-
Logika
-
-
1
-
Filozofija
-
-
-
2
Sociologija
-
-
2
-
Povijest
2
2
2
2
Zemljopis
2
2
1
2
Matematika
3
3
3
3
Fizika
2
2
2
2
Kemija
2
2
2
2
Biologija
2
2
2
2
Informatika
-
2
-
-
Politika i gospodarstvo
-
-
-
1
TZK
2
2
2
2
Izborna nastava
1
1
1
1
Ukupno
32
33
33
31

 

Ruke

 

 

Imam svijet na dlanu! - Zašto izabrati jezinu gimnaziju?

           

 

 

 

             Moda zbog one stare dobro poznate latinske poslovice Quot linguas calles, tot homines vales, tj. koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš? Ili pak zbog toga što je uenje stranih jezika danas neophodno za bilo kakav uspjeh i napredak u poslovnom svijetu? Vijee Europe je kao jedan od svojih ciljeva proglasilo trojezinost, što znai da bi bilo idealno kad bi svaki graanin Europe aktivno vladao sa najmanje dva strana jezika.

            Uenje stranih jezika nikada nije bilo lakše nego danas. Svakodnevno se razvijaju nove metode pouavanja i prepoznata je vanost izravnog kontakta sa jezikom i kulturom. Zbog toga današnji moderni, informatizirani, globalni svijet u kojem je relativno brz transport na drugi kontinent postao svakodnevnica nudi brojne prilike onima koji su hrabri slijediti ih. Nikada prije nismo imali toliko mogunosti za mobilnost, rad i studij u inozemstvu. Nije bilo niti toliko stipendija u okviru projekata za uenike i studente. Comenius i Erasmus samo su neki od obrazovnih programa koje je razvila Europska Unija radi poticanja susreta mladih Europljana. Comenius potie predškolsku, školsku i srednjoškolsku suradnju, a Erasmus omoguuje studentima da dio studija ostvare na nekom drugom europskom sveuilištu. Tu je i Lingua koja omoguuje srednjoškolcima boravak u drugim zemljama radi uenja jezika. Sve detaljnije informacije o programima mogu se nai na internetskim stranicama Europske komisije o obrazovanju (European Commission Education & Training), jedino je pitanje: kako sudjelovati u tim programima? Prvi uvjet je znanje jezika!

             Znanje jezika stvara uvjete za bolje obrazovne mogunosti i jednog dana uspješniju karijeru u zemlji i inozemstvu. Nemojmo niti zaboraviti da danas imamo puno informacija dostupnih na internetu od kojih je veina na stranom jeziku. Kae se da tko ima informaciju ima i mo, a što više jezika znamo to nam je više informacija dostupno.

svijet

            Volite li strane jezike, elite ih studirati ili pak imate cilj uspjeti na nekom drugom podruju, jezina gimnazija dat e Vam za to temelje. XVI. gimnazija stavlja naglasak na uenje stranih jezika, a od ostalih gimnazija razlikuje se po veem broju sati koji su posveeni nastavi engleskog, kao prvog jezika, te drugom stranom jeziku (njemaki, francuski, talijanski ili španjolski jezik). Uz redovnu nastavu nudi se i nastava sa stranim lektorima koji rade u dodatnim programima za stjecanje meunarodnih diploma, konkretno, DSD-a iz njemakog i DELF-a iz francuskog jezika. Te su diplome put ka studiju i radu u inozemstvu. Osim toga, u treem razredu mogue je upisati trei strani jezik te obogatiti svoje jezino iskustvo. Moete birati izmeu talijanskog, francuskog, španjolskog, ruskog, japanskog i njemakog jezika. Osobito smo pak ponosni na englesku dramsku grupu u kojoj uenici poboljšavaju svoje znanje jezika, stjeu glumake vještine i drue se s vršnjacima koji dijele s njima entuzijazam za engleski jezik i knjievnost. Profesori jezika ve godinama organiziraju i putovanja u Njemaku, Francusku i Englesku.

            I za kraj, razmotrivši razne mogunosti koje nam nudi znanje jezika što rei nego to da jezici otvaraju sva vrata. Zašto propustiti priliku?

Ana Koman

Zahvala  

 

preskoči na navigaciju