preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za kole
Sve o dravnoj maturi
CARNET

« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani dogaaji

Dobrodoli


 
 

 

Likovna radionica

Manuela Vladi – Maštruko

akademska slikarica

 

POVODOM- Predavanja  „Od klasine do suvremene ilustracije“ i likovne radionice akademske slikarice Manuele Vladi – Maštruko 21. svibnja 2012.god.; knjinica XVI. gimnazije, 19.20 sati.

Ilustracija ( u knjigama, galerijama, na plakatima…) – društvena, kulturna i umjetnika pojava.

 

 Sadašnja generacija naših uenika izrasla je na bajkama, priama, filmovima i igricama razliitih knjiških i tehnikih oblika. Od Carlosa Busquetsa i njegovih ilustracija „Zlatnih bajki“, Ivana Viteza i njegovog oslikavanja Antuntuna ( Grigor vitez: A zašto ne bi…) , slikovnica Svjetlana Junakovia – i u srednjoj školi ( Izabrane basne – Ezop ) do Digimona, Pokemona, Yu- Gi–oh! karata i igrica, pokretnih ilustracija na igricama PlayStationa, filmovima o Harryju Potteru, Gospodaru prstenova i sl. Svijet nestvarnog, neobinog, istraivanje oblika, prostora, likova, boja…u prikazu dobra i zla, vrijednosti i opasnosti svijeta u koji ulaze. Kakve ilustracije! Priat e o tome malo kasnije.

Suvremeni umjetnici, dakle, u svom radu koriste tehnološka dostignua kako bi uspjeli oponašati razne uinke ( digitalna kamera, skener, kompjutorske mogunosti…), tj. multimedijalno izraavanje, korištenje i oponašanje doivljaja i razumijevanja ivotnog sadraja ( za umjetnika uvijek vrlo ozbiljnog ).

 Bez neke tenje za pretjeranom formalnošu i strunošu u prikazu onoga što se dogaa na podruju oslikavanja raznih sadraja u  knjigama za mlade, uoavamo kako mnogi teoretiari i kritiari smatraju da ih ne treba razlikovati od knjiga za odrasle.

 

U našoj smo školi u svibnju ( 21. svibnja ) imali dogaaj kojemu nije nedostajala poruka, a ako emo misliti – nikada  kraj mislima.

 

Slika

 

Poznata hrvatska umjetnica Manuela Vladi – Maštruko predstavila je svoju profesiju i dala nam naslutiti mogunosti djelovanja u tom zvanju.

Manuela je autorica brojnih multimedijalnih projekata za djecu, mlade i odrasle. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izlobama u Hrvatskoj i svijetu, a posljednjih godina se posvetila pisanju i ilustriranju knjiga za djecu i mlade. Voditeljica je Likovnog studija Mela. Njezina djela priaju rijeima i slikom. Ilustracije su osobito lijepe i poune, kao i prie koje piše. U slikovnom smislu, odmah ete uoiti duhovnu snagu boje, simboliku, maštovitu igru s oblicima iz predmetne stvarnosti te osjeaj opipljivosti onoga što promatramo na slikama. Izuzetno su zanimljive Manueline instalacije  u duhu  land arta ( upotreba grana, liša i sl., a djela su esto postavljena u prirodi ).

O tome više na www.manuelavladic.com.  

U okviru ugodnog završetka školskog dana ( ponedjeljak ), u knjinici, pred manjom skupinom zainteresiranih uenika i profesora , pogledali smo prezentaciju o nainu stvaranja jedne knjige ( tekst i slika ). Otkrili smo da su i neki naši uenici ve upueni u neke tehnike koje je umjetnica spominjala. Manuela je istaknula vanost istraivanja teme, npr.u prii o Slavoniji ( izgled, odjea… ). Nevjerojatni su rezultati koje je postigla tehnikom kolaa.

Manuela

I mi smo u maloj i veseloj radionici pokušali, sluei se škarama i raznim asopisima, sloiti neke misli i poruke. Odmah se vidjelo koliko smo iskusni u korištenju svojih stvaralakih mogunosti. Radili smo plakate za Dan XVI. gimnazije - 25. svibnja 2012. Kako i koliko nam je to uspjelo u vremenskoj stisci  i nasuminim izborima iz asopisa? Tako, tako… Ipak, veselo i ugodno druenje. Izradili smo dva plakata. Kakvi su? Hvala je uvijek dostojnija od pokude. Ne vjerujemo da smo uspjeli doarati naš najviši standard. Manuela nam je davala ideje, bodrila nas. Svaki posao trai odreeno vrijeme. Umjetnik ilustrator ima prilino teak zadatak kako e slikovno doarati sadraj prie,pjesme. esto nas taj slikovni dio privlai ili odbija. Ali, predstavlja stvaralaki ostvaraj.

 Manuela obavlja skoro cjelokupan posao oko knjige: ona je i spisateljica i ilustratorica. Njezina mašta, boje, oblici likova, prostora … svakako e vas privui i plijeniti vašu panju. I vjerojatno ete jednoga dana imati njezinu knjigu u ruci itajui je i prelistavajui svojoj djeci ili unucima.

 

Erna Buani, prof.

 

preskoči na navigaciju