2019-08-21 14:35:46

55. OBLJETNICA ŠKOLE

Nestrpljivo smo provirivali iza guste zavjese koja dijeli pozornicu od garderobe i prostora za glumce... Još malo, pa lijepo se popunjava, oh – kako je vruće, imam tremu, evo, stigao je i premijer... takva je otprilike bila atmosfera „iza“ scene 27. svibnja u kazalištu Vidra na dan proslave 55. obljetnice XVI. gimnazije. No, ni u gledalištu, vjerujem, nije bilo manje uzbuđenja.

Svečana akademija započela je pozdravom i prigodnim obraćanjem ravnateljice Nine Karković koja je riječ prepustila i uzvanicima iz Gradskog ureda i Ministarstva prosvjete i sporta, a potom i trenutno „najeksponiranijem“ bivšem učeniku naše škole – premijeru Andreju Plenkoviću, koji je oduševio simpatičnim i toplim obraćanjem, a isto tako i sve prisutne potaknuo na promišljanje o tome što sve naše učenika čeka kad napuste školske klupe.

[opširnije]

Nakon proglašenja profesora laureata (hvala profesoricama Aniki Patrčević i Mariji Matijević na dugogodišnjoj predanosti i izvrsnosti) i maturantice (Jurja Jakob, 4.e) i vicematurantice generacije 2015./19 (Ivana Ambrušec, 4.b), kojima čestitamo na odličnom uspjehu i uzornom vladanju te postignutim uspjesima na natjecanjima, prikazan je kratak film o XVI. gimnaziji, nastao kao plod uspješne suradnje prof. Margarete Đordić i mladih entuzijasta.

Uslijedio je glazbeno-dramski-scenski program. Zbor XVI. gimnazije izveo je Himnu XVI. gimnazije koju je napisala naša profesorica, dirigentica i maestra Snežana Ponoš, i skladbu Dukea Ellingtona uz glazbenu pratnju učenika, a Šesnaestinke i Dario (glazbeni sastav profesorica i jednog profesora, u skladu sa standardnim žensko-muškim omjerima u našoj školi) počastili su nas zanimljivom interpretacijom ABBA-ine Chiquitite. Glazbeno nadareni učenici uljepšali su nam večer odabranim komadima – Leon Korman iz 2.e na violini izvodio je Paganinijev Capriccio i Lamento Brune Vlaheka; Helena Matković iz 2.a na klarinetu i Ana Matković iz 1.a na harmonici odsvirale su Libertango, a Iris Imamagić iz 4.c na gitari predstavila nam je Valse Milanaise F. Kleynjansa i Etidu F. Sora dok su učenice plesne skupine profesorice Dervoz – Iva Gazilj (2.b) i Anja Hajnić (3.f) izvele dojmljivu plesnu točku Hunted.

Bogato djelovanje dramskih skupina naše škole činilo je jezgru večeri – Engleska dramska skupina profesorice Marije Antoinette Jurjevich odigrala je ulomak iz komada 10 000 cigarettes; Vježbe izgovora francuskog jezika za hrvatske učenike (koje je po djelu E. Ionesca prilagodila profesorica i voditeljica skupine Davorka Franić) izvela je Francuska dramska grupa; a pod mentorstvom profesorice Jadranke Tukše dramska skupina Šesnaesterac izvela je komad Leviathan kojim su se plasirali na ovogodišnji Lidrano. Zaključili smo sa završniim atraktivnim nastupom zbora uz ritmove svima poznate Proud Mary i gospelom How Can I Keep From Singing.

I na kraju, iako je zapravo na početku - kroz svečanu akademiju proveli su nas voditelji Jelena Paić i Marko Vargek, zvijezde HRT-a i RTL-a, a najveći organizacijski teret ponijele su naše školske „zvijezde“ profesorice Jadranka Tukša i Snežana Ponoš – hvala im od srca!

Nakon dva sata u kojima su se izmjenjivala poznata i draga lica, mnogo emocija, strastveni govori i ritmovi, a ponajviše kreativnost i učenika i profesora te obilje pozitivne energije, večer smo zaključili mišlju – Možda je večeras s nama bio i neki budući premijer (ili statistički vjerojatnije – premijerka). U svakom slučaju, budućnost je u dobrim rukama.

Ana Bedek, prof.


XVI. Gimnazija Zagreb