2019-10-24 15:14:04

Glazbena šetnja Zagrebom

Predivne jesenske dane naše raspjevane profesorice, poznate pod umjetničkim imenom „Šesnaestinke“, iskoristile su za dodatnu glazbeno usavršavanje i u subotu 19. listopada prošetale su Zagrebom uz kraća zaustavljanja na određenim punktovima, važnim za glazbeni život Zagreba.

[opširnije]

Šetnju je predvodila poznata muzikologinja Nada Bezić koja je na izuzetno zanimljiv način govorila o zagrebačkoj prošlosti, životima glazbenih velikana i nepravedno zanemarenim osobama, mjestima i događajima koji su obilježili svoje vrijeme i grad, a ostali su u sjeni prošlosti i čekaju da ih se sjetimo i njihovu priču prenesemo budućim naraštajima. Pogledali smo rodno mjesto Vatroslava Lisinskog, kuću gdje je živio skladatelj Rudolf Matz sa suprugom Margitom, poznatom čembalisticom; malenu uličicu od dva kućna broja koja nosi ime Vatroslava Lisinskog, čiju obljetnicu rođenja upravo slavimo, kuću u kojoj je živjela Milka Trnina, prvo zagrebačko Stankovićevo kazalište, Staroslavenski institut gdje se čuvaju zapisi glagoljskog pjevanja, Zlatnu dvoranu u današnjem Institutu za povijest itd.

Šetnju smo završili čuvenim dvorištem u kojem je sniman film „Tko pjeva, zlo ne misli“, a kakva bi to subota bila da nismo otišli „Kod Žnidaršića“ na kavu i „paketić“. Što je „paketić“? Pođite u glazbenu šetnju pa ćete saznati!

 

Prof. Jadranka Tukša


XVI. Gimnazija Zagreb