2019-11-06 08:17:01

Dubrovnik Film Festival

 

Ovogodišnji osmi Dubrovnik Film Festival od 15. do 20. listopada 2019. pod sloganom „Beyond the Measure“ ponovo je okupio mlade i njihove mentore iz Europe i Mediterana u namjeri da proslave pomicanje granica mladih koji „probijaju zidove svojim idejama, maštom i kreacijama.“ Zahvale su ovaj put išle i mentorima i profesorima koji pomažu stvoriti bolje ljude, i to kao onima koji „moraju uložiti dodatne napore u moru administrativnih okvira, mjera i zidova“. (Đive Galov, od srca Vam hvala na tome!)

[opširnije]

Glumica Ornela Vištica, članica žirija, s Bornom Masnecom nakon uručenja nagrade

 

A kad smo kod mentora i profesora, naš se učenik Borna Ivan Masnec uspio othrvati i usudu stare poslovice „sto baba, kilavo dijete“ te se, usprkos dvjema mentorskim „babama“ na grbači (prof. M. Đordić i prof. A. Kardum Zenebe), uspio dočepati glavne nagrade ovogodišnjeg DUFF-a. Njegov film „Morana“ osvojio je nagradu za najbolji film u otvorenoj selekciji od 16 do 20 godina.

Velika hvala i počasti idu našem maturantu Borni koji je svojim filmom, hororom „Morana“ na temu slavenske mitologije, oduševio šesteročlani selekcijski žiri u sastavu Marka Dješke, Daniela Pavlića, Bobana Stefanovića, Dine Pokrajac, Evgenije Golubove i Ornele Vištice.

Osim toga, kao dio četveročlane internacionalne ekipe pokazao je i zavidno znanje u poznavanju filmske umjetnosti i glazbe, pa je velikim dijelom zaslužan i za osvojeno drugo mjesto u kvizu. Uz Bornu i moju malenkost, članovi The Quijote'sa bili su naši prijatelji Španjolci, mentorica Gema Moreno i učenik Samuel Navarro, također dobitnici nagrade za film „Price“.

Uspjeli smo pronaći kafić u Starome gradu u kojem kava stoji samo 13 kuna, pa smo s našim prijateljima Španjolcima ondje odlučili proslaviti naše nagrade.

Velike pohvale za uvjerljivo odigrane scene našim sjajnim učenicama glumicama, i to Niki Grbelji, budućoj prvakinji zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, Emi Sladović i Jani Tomljanović u ulozi Morane te bivšim učenicima naše škole, također glumcima, Nikoli Rotimu i Lovri Brezovcu.

Nakon uručene nagrade naša je zvijezda primila bezbroj riječi pohvala za rad te izraze zanimanja za buduću suradnju.

Dakle, poruka je sljedeća: pratimo Bornine buduće projekte jer, tko zna, možda naš budući Kurosawa sa Save pokori i Hollywood i Bollywood. 

Mentorica Anamarija Kardum Zenebe


XVI. Gimnazija Zagreb