2019-11-18 14:20:35

RAZMJENA S NJEMAČKOM

U razdoblju od 16. do 23. listopada 2019. učenici 2.abe  XVI.gimnazije,  koji pohađaju nastavu njemačkog jezika, u pratnji prof.Jukić Vukoja i prof. Alanović imali su priliku sudjelovati u učeničkoj razmjeni koja je uključivala boravak kod njemačke obitelji , razgled gradova u srednjoj Njemačkoj te hospitiranje na nastavi.

[opširnije]

Putovanje je započelo u kasnojutarnje sate sate kada smo oko 11h sletjeli u Frankfurt . Nakon toga smo S-Bahnom doputovali do Oppenheima gdje se nalazila naša partnerska škola Integrierte Gesamtschule gdje smo upoznali naše partnere.

Poslijepodne smo imali slobodno vrijeme s našim partnerima te smo na taj način imali priliku  bolje ih upoznati . Sljedeća smo dva dana proveli razgledavajući Oppenheim i Mainz. U Oppenheimu je najfascinantnija bila prilika vidjeti tzv.Kellerlabyrinth ili grad ispod grada pun različitih prolaza,stepenica,ulaza i izlaza koji ostavljaju prilično mističan dojam.

 

U Mainzu smo pak bili, osim u razgledavanju grada  i shoppingu , u Gutenbergovu muzeju gdje smo imali priliku vidjeti prvu tiskanu knjigu, tj. Gutenbergovu Bibliju  i njen način izrade.

Preko vikenda svaki je učenik imao priliku provesti vrijeme sa svojim partnerom  i obitelji što je obično uključivalo odlazak na neki izlet, u muzej ,kino i sl. te međusobno druženje s ostatkom ekipe.

U ponedjeljak smo posjetili Heidelberg koji nas se dojmio kao romantičan sveučilišni grad .

U utorak smo zajedno s našim partnerima sudjelovali u nastavi.Bilo je zanimljivo usporediti njihov školski sustav s našim.

Navečer smo prezentirali roditeljima naših partnera ,ravnatelju i nekim djelatnicima škole koji su došli na zajedničko druženje sve što smo vidjeli i doživjeli na razmjeni.

 

Srijeda je bila dan našeg odlaska i oproštaja od gostoljubivih obitelji i razgledavanja Frankfurta , velikog i moćnog bankarskog grada gdje se nalazi i Goetheva kuća. Ondje smo imali jedinstvenu priliku razgledati bogatouređenu kuću u pratnji hrvatskog vodiča.

Nakon što smo se vratili naši su nas roditelji srdačno dočekali na zagrebačkom aerodromu gdje smo im ispričali o predivnom iskustvu . Naučili smo mnogo toga , sklopili nova prijateljstva i poboljšali naše znanje njemačkog jezika. Veselimo se ponovnom susretu u travnju kada će naši partneri doći u naše domove .

Klara Škarica,2a

            Ema Pernek, 2.e


XVI. Gimnazija Zagreb