2022-05-27 20:37:27

Queen (1971. – 2021.)

Queen (1971. – 2021.) naziv je međunarodnog eTwinning projekta u nastavi Glazbene umjetnosti i fakultativnoj nastavi zbora koji je realiziran  tijekom nastavne godine 2021./2022., a uključivao je učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola. Nositelji projekta bile su IX. gimnazija iz Zagreba i Gimnazija „Fran Galović“ iz Koprivnice, a u projektu je sudjelovalo osam srednjih škola iz Republike Hrvatske, jedna iz Republike Bosne i Hercegovine i dvije iz Republike Srbije. 

[opširnije]

 

Projekt je implementiran u kurikulum redovne nastave Glazbene umjetnosti te izvannastavnih aktivnosti vezanih uz glazbu. Uz pomoć različitih aktivnosti, uporabom IKT alata učenici su istraživali stvaralaštvo jedne od najvećih rock grupa XX. stoljeća. Aktivnosti su uključivale glazbeni i likovni izričaj, korištenje informatičko komunikacijskom tehnologijom i alate umjetne inteligencije.

Projektnu skupinu u našoj školi predstavljali su članovi školskog pjevačkog zbora, no zanimanje za projekt pokazali su i članovi likovne grupe, koji su, vođeni profesoricom Majom Marović, dali iznimno vrijedne likovne priloge, predstavljene na školskoj izložbi.

Osim praktičnog rada na zborskim probama - pjevajući Queenove hitove, naši su učenici  samostalno istraživali, izrađivali prezentacije i sudjelovali u raznim projektnim aktivnostima na TwinSpace stranici projekta.

Osnovna ideja projekta bila je poticanje stvaralaštva i kreativnosti, međusobna suradnja, razmjena primjera dobre prakse te umjetnički izričaj učenika i njihovih nastavnika.U međusobnoj suradnji učenici su imali priliku razmijeniti iskustva, mišljenja, znanja i vještine te imali mogućnost procijeniti radove svojih kolega, sudionika u projektu. Učinak projekta na učenike i učitelje vidljiv je u završnoj anketi koja je pokazala zadovoljstvo provedenim te želju za ponovnim sudjelovanjem u sličnom projektu u budućnosti.


XVI. Gimnazija Zagreb