preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dobrodošli


 
 

 

Međureligijski dijalog

Posjet Islamskom centru u Zagrebu

Posjet Židovskoj općini u Zagrebu

Posjet Pravoslavnoj i Grkokatoličkoj crkvi

 


 

 

POSJET ISLAMSKOM CENTRU U ZAGREBU

Unatoč  lošim vremenskim uvjetima, 7. listopada 2011. godine, posjetili smo Islamsku zajednicu u zagrebačkom Folnegovićevom naselju u pratnji profesorice Sruk, ravnateljice prof. Nine Karković i psihologice prof. Ane Ribarić Gruber .

Islamski učitelji toplo su nas dočekali i strpljivo odgovarali na sva postavljena pitanja.

Saznali smo puno novih informacija o islamskim običajima, molitvama, postu te načinu života.

U Zagrebu danas živi oko 2% muslimana. Iako razmjerno malena zajednica, islam svojom povijesnom baštinom spada u krug tradicionalnih religija u gradu Zagrebu.

Osim džamije, u sklopu Islamskog centra nalazi se i Zagrebačka medresa,  tj. Islamska gimnazija te Dječji vrtić „Jasmin“ za svu djecu, neovisno o vjeroispovijesti.

Centar  krasi i sportski centar s igralištem Nogometnog kluba „Nur“ .

Kako bismo mogli obići džamiju, morali smo poštivati običaj nošenja marame i skidanja obuće prije ulaska.

Islamska vjeroučiteljica provela nas je kroz unutrašnjost džamije i  objasnila nam značenje pojedinih važnih mjesta.

Ovaj ugodni i zanimljivi posjet Islamskoj zajednici bio je pokazatelj dobroga međureligijskog dijaloga.

                                                                                                                                   Lucija Lulić, 3.c

 

 


 

 

POSJET ŽIDOVSKOJ OPĆINI U ZAGREBU, PALMOTIĆEVA 16

   Rabin Luciano Moše Prelević srdačno je primio međureligijsku skupinu XVI. gimnazije s ravnateljicom Ninom Karković, prof. te vjeroučiteljima prof.Miljenkom Grubešom i prof.Ivanom Sruk, dana 17. ožujka 2012., u sinagogi Židovske općine Zagreb. U nadahnutom, vrlo živom i zanimljivom predavanju, prilagođenom gimnazijalcima, uveo nas je u osnove židovstva, vjerske, sociološke i kulturalne sadržaje, te posebice povijest i sadašnjost židova u Zagrebu i Hrvatskoj. Pokazao nam je i objasnio sve bitne elemente sinagoge. Predstavio nam je glavne židovske vjerske sadržaje.

Nakon predavanja započeli smo otvoreni međureligijski dijalog u kojem nas je rabin obogatio mnogim židovskim vrijednostima. Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivni u dijalogu. Dobili su odgovore na mnoga postavljena pitanja.

„  Židovska općina Zagreb osnovana je 1806. godine, a njezino članstvo se tada sastojalo od sedamdesetak članova. Zahvaljujući promjenama u društvu, Židovi su stjecali građanska prava što je rezultiralo rastom i jačanjem zajednice.
Svoj procvat i kulminaciju u gospodarskom, kulturološkom i sociološkom smislu Židovska zajednica u Zagrebu postigla je između dva rata.
Godine 1941. brojala je 11.000 članova, čije je djelovanje bilo organizirano kroz brojne kulturološke, karitativne i sportske židovske organizacije. Drugi svjetski rat preživjela je samo jedna četvrtina zagrebačkih Židova. Danas Židovska općina Zagreb broji oko 1500 članova, te nastavlja djelatnosti na očuvanju tradicije, kulture i identiteta.“ (www.zoz.hr)

Lucija Lulić, 3c

 

 


 

 

 

Posjet pravoslavnoj i grkokatoličkoj crkvi učenika XVI. gimnazije

 

Zainteresirani učenici XVI. gimnazije, uz pratnju vjeroučiteljâ prof. Ivane Sruk i prof. Miljenka Grubeše, posjetili su dvije ugledne zagrebačke crkve: pravoslavnu Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnjeg (2. prosinca 2011.) i grkokatoličku Konkatedralu Sv. Ćirila i Metoda  (4. svibnja 2012.).


Učenici i profesori razgledali su Crkvu Preobraženja Gospodnjeg u Preobraženskoj ulici koja je izgrađena je na temeljima nekadašnje katoličke Crkve Sv. Margarete 1866. po nacrtu arhitekta Franje Kleina, a obnovljena 1884. po nacrtima Hermanna Bolléa. Prigodno predavanje održao je đakon g. Branimir Jokić koji je ukratko opisao pravoslavlje i Srpsku Pravoslavnu Crkvu, posebnosti bizantskog obreda, razlike između bizantskog i rimskog obreda, razlike između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve, povijest Srpske zajednice i crkve u Zagrebu te umjetnički značaj i vrijednost Crkve Preobraženja Gospodnjeg. Nakon predavanja, uslijedila su razna pitanja učenika, uglavnom o svećeničkom celibatu, o obvezi nošenja brade u klerika i o svakodnevnim odnosima s katolicima.

Grkokatolička

Nešto manje brojna skupina posjetila je 4. svibnja 2012. god. grkokatoličku Konkatedralu Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu u Ćirilometodskoj ulici.

Hrvatska Grkokatolička Crkva, tj. Križevačka eparhija, autonomna je „sui iuris“ (lat. „svoga prava“) Istočna Katolička Crkva bizantskog obreda u punom zajedništvu s Rimokatoličkom Crkvom, što znači da priznaje Rimskog Papu kao vrhovnog poglavara. Iako je prigodno predavanje bogoslova Anta bilo prilično slično onome đakona g. Jokića, bogoslov je opisao povijest grkokatolika u Hrvatskoj i u Europi te upozorio na jedinstvo grkokatolika i rimokatolika koji su članovi jedne Crkve. Upozorio je na to što se grkokatolike mnogo puta smatra pravoslavcima, iako oni to nisu, već samo katolici drugog, istočnog (bizantskog) obreda.
„Grkokatolici i rimokatolici su braća, samo što im se razlikuju jezik, odjeća, običaji, ali - oni su djeca iste obitelji“, rekao je bogoslov Anto.

Ove godine Križevačka eparhija slavi 400. godišnjicu sklapanja punog vjerskog, (dogmatskog), sakramentalnog i hijerarhijskog zajedništva (Unije) s Rimskom Apostolskom Stolicom koju je marčanski vladika Simeon Vratanja sklopio 21. studenog 1611. godine.

 

Ivo Mrvelj, 2. c

 

 

 


 

preskoči na navigaciju