preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Dobrodošli

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenička razmjena s Gimnazijom Silkeborg u Danskoj
Autor: Damir Bešić, 18. 11. 2018.

Od 9. do 14. listopada mi, učenici 4.e i 4.a razreda, posjetili smo naše danske prijatelje u sklopu razmjene učenika s ciljem upoznavanja različitih kultura, mišljenja i stavova.  Projekt je počeo  dolaskom Danaca u Zagreb 22. rujna. Tada smo na pet dana ugostili Dance i pružili im priliku upoznati naš grad, običaje,kulturu i mentalitet. Ovom prilikom oni su to isto omogućili nama. U subotu 9. listopada ranim jutarnjim letom preko Kopengahena krenuli smo prema Silkeborgu...

[opširnije]

Lea Brečak, 4. E

 


U subotu 9. listopada ranim jutarnjim letom preko Kopengahena krenuli smo prema Silkeborgu, gradiću od 43 000 stanovnika u kojem smo bili smješteni i u kojem se nalazi gimnazija koju smo posjetili. U Kopenhagenu smo proveli nekoliko sati. Ostali smo zapanjeni količinom biciklista po ulicama grada te samih bicikala koje Danci ostavljaju neosigurane po cijelom gradu ili na velikim parkiralištima za bicikle. Drugi šok bile su nam cijene, boca vode košta 24 krune (1 kruna= 1 kuna), hamburger u Burger Kingu 70 kruna, a pivo od 50 pa i više. Napravili smo đir hladnim Kopenhagenom, nešto pojeli i krenuli autobusom prema Silkeborgu. Tamo su nas dočekale obitelji kod kojih smo odsjeli te je svatko krenuo svojoj kući na večeru i odmor nakon cjelodnevnog putovanja. Drugi dan smo vlakom posjetili drugi najveći grad Danske s 330 000 stanovnika, Aarhus. Aarhus je smješten na obali Sjevernog mora, samo 40 km istočno od Silkeborga. U Aarhusu smo posjetili katedralu koja je ujedno najduža i najviša crkva u Danskoj, sagrađena u gotičkom stilu. Posjetili smo staru gradsku jezgru i Muzej Vikinga gdje smo vidjeli kako su oni to naseljavali Dansku i kako su živjeli. Nakon cjelodnevnog razgledavanja popraćenog laganom kišom i jakim vjetrom vlakom se vraćamo u Silkeborg te nas danski prijatelji izvode u noćni život. U nedjelju se oporavljamo od burne noći šetnjom do jednog od najviših vrhova Danske (Sky mountain, 147 m). U ponedjeljak prvi put posjećujemo školu i ostajemo zaprepašteni suvremenošću opreme i općim izgledom škole. Po hodnicima možemo vidjeti suvremeno dizajnirane kauče i okrugle stolove sa stolcima. Kantina je smještena u samome centru i osim što služi za obroke, učenici je koriste kao prostor za razonodu u pauzama između satova. U jednom danu pohađaju najviše tri školska sata u trajanju od 90 min, pauza za ručak je 25 min, a odmori traju oko 5, 10 min. Škola je opremljena dvama velikim športskim dvoranama i teretanom koju učenici mogu besplatno koristiti. Naravno, tu su i labaratoriji za fiziku i kemiju te „auditorium“ koji koriste za veća predavanja. Zanimljivo je da učenici u svakodnevnom radu koriste isključivo laptope. Zadnja dva dana, ponedjeljak i utorak, proveli smo  u školi, razgledu grada te opuštenom druženju. Sudjelovali smo u kvizu te u orijentacijskom snalaženju gradskim ulicama. Saznali smo da je Silkeborg nastao zahvaljujući tvornici i industriji papira, a možda niste znali da je dućan namještaja Jysk izvorno iz Silkeborga.                                                        

(pogled sa Sky mountain)                            

U srijedu smo se probudili prije izlaska sunca te krenuli vlakom za Kopenhagen pa avionom dalje prema Zagrebu. U sjećanju će mi zasigurno ostati tmurno i kišovito vrijeme, visoke cijene, plaćanje karticama (svugdje primaju kartice), moderna škola, jako dobro poznavanje engleskog jezika te ljubazna obitelj kod koje sam odsjela.

(spomenik H. C. Andersenu i park Tivoli u Kopenhagenu)

Ostale slike na fecebook stranici škole: https://www.facebook.com/16gymnasium/

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju