preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Lipanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Dobrodošli

 

 

DRŽAVNA MATURA 2018./2019.

 

 

 

 

1. KONZULTACIJE - Ana Bedek, prof. (ispitni koordinator) : 

ujutro - utorkom 3. sat (9.50 - 10.35)

popodne - utorkom 5. sat (17.40 - 18.25)

 

2. Kalendar polaganja državne mature - u ljetnom i jesenskom roku:

u prilogu

___________________________________________________________________

4. lipnja 2019.

!!! NOVO _ BITNE OBAVIJESTI PRIJE IZLASKA NA ISPITE DRŽAVNE MATURE

Dragi maturanti,

 

podsjećam na bitne informacije vezano uz provođenje ispitne mature o kojima smo razgovarali na satima razredne zajednice…

Želim vam uspješnu državnu maturu i izvrsne rezultate. Sretno!

 

NEDOLAZAK NA ISPIT

* Ako prijavljeni ispit nije odjavljen u roku, a ispitu se ne pristupi, o razlozima se mora izvijestiti ispitno povjerenstvo najkasnije u roku od 24 sata od početka ispita.

Dokazi o opravdanosti izostanka moraju se dostaviti u roku od tri dana nakon održanoga ispita.

Ako se ispit ne odjavi u propisanom roku i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka, smatra se da je iskorišten ispitni rok te je nužno platiti naknadu za troškove polaganja ispita (175 kn).

 

 PONAŠANJE NA MATURI

* Kada doći u školu?

Učenici se moraju okupiti pred ispitnom prostorijom najkasnije 30 minuta prije početka ispita.

Što znaći da u školu treba doći ranije – optimalno oko 40 minuta prije početka ispita!

Raspored učenika po ispitnim prostorijima bit će oglašen sat vremena prije početka ispita u predvorju škole.

 

Što moram ponijeti sa sobom?

Učenik na ispitu obavezno mora imati osobni dokument s fotografijom, koji prije početka ispita pokazuje dežurnom nastavniku, a potom ga stavlja na rub stola.

Učenici mogu na ispitu imati samo pribor ili pomagala za ispite iz matematike, fizike, kemije (jedno ravnalo ili trokut, džepno računalo propisanih karakteristika). Ništa drugo od pribora nije dozvoljeno! KEMIJSKE OLOVKE BIT ĆE UČENICIMA PODIJELJENE U ŠKOLI.

Dozvoljena je bočica s vodom u plastičnoj, prozirnoj ambalaži bez naljepnice.

Sve osobne stvari koje ne smiju imati za vrijeme pisanja ispita (ISKLJUČENI mobilni uređaj, slušalice, ručne satove i druge elektronske uređaje) učenici moraju odložiti na za to posebno predviđeno mjesto. Od ove godine posjedovanje mobilnog uređaja za vrijeme ispita (bez samog korištenja) dovodi do poništenja ispita!

 

* Kakvo džepno računalo smijem koristiti?

Dozvoljeno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje treba imati:

* eksponencijalnu funkciju (tipka 10x )

* logaritamsku funkciju (tipka log)

* trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan),

a ne smije imati mogućnost:

* bežičnog povezivanja s drugim uređajem

* uporabe memorijske kartice

* simboličkoga računanja programiranja

* grafičkoga prikaza funkcije

* deriviranja i integriranja funkcije.

Džepno računalo bit će pregledano prije ispita. Na Listu džepnih računala bit će upisan tip (naziv i oznaka) džepnoga računala koje pristupnik upotrebljava tijekom ispita. U dvojbenim slučajevima džepno računalo bit će zadržano i nakon ispita kako bi ga pregledao odgovarajući stručnjak. U prilogu na dnu stranice nalazi se Lista s primjerima dopuštenih i nedopuštenih računala.

 

* Što ako zakasnim?

Radije nemoj.

Ako učenik zakasni na početak ispita manje od 30 minuta, može pristupiti polaganju ispita, no vrijeme polaganja mu se ne produžuje. Iznimno, na ispitu koji se sastoji od dva dijela, a provodi s kraćim prekidom između dvaju dijelova, kašnjenje nije dozvoljeno na drugi dio ispita.

Ako je kašnjenje iz opravdanih razloga, učenik polaže ispit u jesenskom roku, ali se smatra da nije iskoristio rok. Kao opravdani razlozi za kasniji početak ispita zbog kašnjenja smatraju se:

– zdravstveni problemi,

– okolnosti u prometu, koje su uzrokovale nepravovremeni dolazak i koje se mogu dokazati,

– smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća,

– drugi izvanredni događaji.

Dokaze o opravdanosti kašnjenja treba dostaviti Školskom ispitnom povjerenstvu.

 

Što ako moram prekinuti pisanje ispita?

 Ako učenik iz opravdanih razloga prekine ispit, ispitno povjerenstvo produljit će mu vrijeme polaganja ispita za duljinu vremena prekida, ali najviše do 50% vremena predviđenoga za trajanje ispita. Opravdani razlozi prekida polaganja ispita jesu:

– zdravstveni problemi,

– drugi izvanredni događaji.

 

Mogu li izaći iz ispitne prostorije tijekom ispita?

U pravilu, prvih 30 minuta nakon početka ispita i zadnjih 15 minuta prije isteka vremena određenoga za rješavanje ispita, niti jedan učenik ne smije napustiti ispitnu prostoriju.

Dakle, ako ranije završite s ispitom, možete ga predati i otići – ali ne u prvih 30 i zadnjih 15 minuta!

Odlazak na toalet moguć je uz pratnju nastavnika

U vrijeme pisanja ispita koji se sastoje od dva ili tri dijela – u vrijeme stanke učenici ne smiju napuštati ispitnu prostoriju, mogu ići na toalet u pratnji nastavnika.

 

KRŠENJE PRAVILA

Nedozvoljena ponašanja učenika na ispitu jesu:

 

1. nepridržavanje uputa dežurnoga nastavnika,

2. upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test,

3. nepridržavanje uputa o uporabi propisanoga pribora,

4. osvrtanje, razgovaranje odnosno sporazumijevanje,

5. ometanje tijeka ispita,

6. narušavanje tajnosti identiteta pristupnika potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na neki drugi način koji omogućava identifikaciju,

7. prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja,

8. posjedovanje ili korištenje nedopuštenih pomagala, uključujući mobilni telefon te druge prijenosne ili nosive elektroničke audio i video uređaje,

9. predavanje uratka drugoga pristupnika,

10. nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala,

11. zamjena identiteta pristupnika.

 

 Mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenoga nedozvoljenog ponašanja iz stavka 1. točke 1. do 7. ovoga članka za vrijeme polaganja ispita su:

a) opomena – kao upozorenje pri prvome primijećenome nedozvoljenom ponašanju,

b) prekid ispita i poništavanje ispita – pri ponovljenome nedozvoljenom ponašanju.

 Mjere koje se izriču u slučaju kada se nedozvoljeno ponašanje iz stavka 1. točke 2. i 6. ovoga članka utvrdi nakon polaganja ispita i tijekom ocjenjivanja ispita su poništenje ispita ili dijela ispita.

U slučajevima nedozvoljenoga ponašanja iz stavka 1. točke 8. do 11. ovoga članka, a koji je primijećen prije, tijekom ili nakon polaganja ispita državne mature te tijekom ocjenjivanja izriče se mjera poništavanja svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tome ispitnom roku.

Osim u navedenim slučajevima ravnatelj Centra može poništiti ispite i u drugim slučajevima, a u kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe ispita.

 

 

PRIGOVORI

U slučaju sumnje u nepravilnosti u provedbi ispita državne mature ili u postupke koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita te na ocjenu ispita, učenik može podnijeti prigovor.

Pisani prigovor u svezi s nepravilnošću u provedbi ispita podnosi se najkasnije u roku od 48 sati od pisanja ispita, a prigovor na ocjenu ispita najkasnije 48 sati od objave rezultata ispita.  Prigovor se podnosi isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora sadržavati podatak o kojemu se zadatku radi i na što se konkretno podnosi prigovor.

Učenik pisani prigovor podnosi ispitnome povjerenstvu u školi.

Mišljenje o opravdanosti prigovora učenika donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga Centru.

Konačnu odluku o prigovoru učenika, u svezi s nepravilnostima provedbe ispita i prigovoru na ocjene donosi Centar u roku od pet radnih dana od završetka roka za zaprimanje prigovora. Odluku  Centar donosi na temelju mišljenja ispitnoga povjerenstva o opravdanosti prigovora. U slučaju da Centar utvrdi da je prigovor u svezi s nepravilnostima u provedbi ispita državne mature ili postupcima koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita opravdan, Centar može odrediti ponovno polaganje ispita.

 

JESENSKI ROK

Učenici koji nisu položili ispite državne mature ili su nezadovoljni rezultatima, mogu ponovno polagati ispite u jesenskom roku – ali tada plaćaju ispite.

Obavezno se javite ispitnoj koordinatorici za detalje.

 

I JOŠ…

* Dokazi o pravu prednosti upisa na visoka učilišta dostavljaju se Središnjem prijavnom uredu. Učenici koji ostvaruju pravo prednosti pri upisu na visoka učilišta, dokumentaciju kojom dokazuju stečena prava dostavljaju na adresu: Agencija za znanost i visoko obrazovanje Središnji prijavni ured Donje Svetice 38 10 000 Zagreb.

 

* Posjedujem posebno postignuće (državno natjecanje, međunarodno natjecanje, kategorizaciju sportaša i ostala posebna postignuća), ali mi još nije uneseno u sustav, zašto?

Kategorizacija sportaša, državna i međunarodna natjecanja znanja bit će unesena automatski (nije potrebno slati dokaz o postignuću) tijekom mjeseca lipnja i srpnja za ljetni upisni rok odnosno do sredine mjeseca rujna za jesenski upisni rok. 

Podatke o gradskim, županijskim i svim ostalim natjecanjima koje neka visoka učilišta vrednuju, u sustav unose sama visoka učilišta. Kandidati su dužni dokaze o sudjelovanjima na natjecanjima dostaviti visokim učilištima do roka koji propiše visoko učilište te u slučaju netočnih ili nepotpunih podataka treba se obratiti samom visokom učilištu kojem se dokaz dostavljao. 

U slučaju netočnih i/ili nepotpunih podataka nakon rokova navedenih na mrežnoj stranici www.studij.hr u izborniku Sve o prijavama/Posebna postignuća  trebate kontaktirati Središnji prijavni ured na broj 01/6274-844.

 

* Završio sam još jednu srednju školu, zašto mi bodovi nisu pridodani?

Dokaz o završetku još jedne srednje škole potrebno je dostaviti visokom učilištu koje ga vrednuje nakon čega visoko učilište unosi te dodatne bodove u sustav.

 

* Plaćanje oportunitetnih troškova odnosi se samo na onaj studijski program na kojem se ostvari pravo upisa, dobije upisni broj, a ne izvrši se upis studijskog programa na tom visokom učilištu. Zato je iznimno važno s liste prioriteta izbrisati one studijske programe za koje znate da ih ne biste nikada upisali.

Ako biste upisali bilo koji studij koji se nalazi na vašoj listi prioriteta, tada ne morate brisati studijske programe s liste prioriteta.

 

* Moram li prije formiranja konačnih rang-lista sa svoje liste prioriteta izbrisati sve studijske programe osim jednog?

Potrebno je pobrisati samo one studijske programe za koje znate da ih nikako ne biste upisali. Na vašoj listi prioroteta moguće je ostaviti sve prijavljene studijske programe, ali u tom slučaju morate biti spremni upisati bilo koji od prijavljenih studija.

 

*** SRETNO*** VJERUJEMO U VAS***

__________________________________________________________________

Dragi maturanti,

u tijeku je period naknadne prijave, promjene i odjave prijavljenih ispita za ljetni rok 2019. 

Naknadne prijave, promjene i odjave ispita državne mature propisane su člankom
17. i 18. Pravilnika o polaganju državne mature.

 

Odjave ispita

Rok: do 14. svibnja 2019. (uključujući taj dan)

Kako se prijavljeni ispiti odjavljuju?

1. Učenici  odjavljuju u svojim školama, na način da se jave ispitnome koordinatoru u školi, koji će ih uputiti u daljnje postupanje.

2. Potrebno je isprintati i ispuniti OBRAZAC ZA ODJAVU ISPITA (priložen na dnu stranice - "odjava ispita 2019" ) i predati ga ispitnoj koordinatorici koja će ga uputititi Školskom ispitnom povjerenstvu te proslijediti NCVVO-u.

 

 

Naknadne prijave i promjene ispita

Rok: do 03. svibnja 2019. (uključujući taj dan)

Kako se može naknadno prijaviti ispit ili promijeniti prijavljeni ispit/razinu ispita?.

Potrebno je obratiti se ispitnoj koordinatorici, ispuniti zamolbu za naknadnom prijavom ili promjenom prijavljenoga ispita te je dostaviti Školskom ispitnom povjerenstvu uz koje donosi odluku o opravdanosti zahtjeva i o tome obavještava Centar.

Napomena:
– uz zamolbu za naknadnu prijavu ispita potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje razlog i opravdanost neprijavljivanja ispita u propisanom roku.
– uz zamolbu za promjenom ispita i promjenom razine prijavljenoga ispita potrebno je dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje razlog i opravdanost zamolbe.
– Nepotpune zamolbe Povjerenstvo neće razmatrati.

Za dodatne informacije i pomoć s pitanjima koja se odnose na državnu maturu pristupnicima su na stranici Postani-student, dostupni Priručnici za prijavu ispita državne mature prema kategorijama pristupnika s detaljnim informacijama.
Za dodatna pitanja možete se javiti telefonom na broj Infocentra: 01 4501 899 ili e-mailom info.centar@ncvvo.hr 

___________________________________________________________________

Dragi maturanti,

 

u tijeku je postupak potvrde ispravnosti osobnih podataka i ocjena 1., 2. i 3. razreda

te PRIJAVE DRŽAVNE MATURE ZA LJETNI ROK 2019. i prijave visokih učilišta.

Rok prijave ispita državne mature je 15. veljače!

Od 1. veljače počele su i prijave studijskih programa.

Molimo učenike da na vrijeme prijave željene ispite i usklade ih sa zahtjevima studijskih programa,

U prilogu na dnu stranice je PPT prezentacija održana na satu razredne zamjenice te Priručnik za prijavu ispita državne mature za 2018./2019.

(MATURA_-_prijave_ispita_i_visokih_ucilista.pptx)

 

___________________________________________________________________

RODITELJSKI SASTANAK - PREZENTACIJA

Dragi roditelji,

na dnu stranice nalazi se poveznica na prezentaciju održanu na Roditeljskom sastanku 10. prosinca.

___________________________________________________________________

OBAVIJEST

 

Roditeljski sastanak s temom DRŽAVNA MATURA održat će se u ponedjeljak 10. 12. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani škole.

 

Tribina o visokim učilištima za maturante održat će se u utorak 11. 12. u 20 sati u Multimedijalnoj dvorani škole.

 

Pozivamo vas na dolazak i sudjelovanje!

 

___________________________________________________________________

 

PRIJAVE ISPITA DRŽAVNE MATURE U LJETNOM ROKU 2018./2019.

1. prosinca 2018. godine u 12.00 sati počinju prijave ispita državne mature u školskoj godini 2018./2019.


Prijave ispita državne mature završavaju 15. veljače 2019. godine u 12.00 sati.

 

 

UPUTE ZA UČENIKE

Učenici se prijavljuju u sustav svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koje im dodjeljuje administrator imenika škole.

 

Kada se učenik prvi put prijavi u sustav na mrežnoj stranici www.postani-student.hr sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), treba unijeti broj svojega mobilnog telefona na koji želi SMS-porukom primiti PIN i TAN.

 

PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika.

TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu.

 

Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može zatražiti slanje PIN-a i TAN-a ispitnomu koordinatoru.

 

Preporučuje se učenicima da ispravnost TAN-a što prije provjere nakon prijave u sustav pod poveznicom Moji podatci / Osnovni podatci.

 

Ako je korisnička oznaka ili lozinka izgubljena ili nakon više ponovljenih pokušaja sustav javlja poruku o pogrešnim korisničkim podatcima, učenik se treba obratiti administratoru imenika u školi nakon čega će mu biti dodijeljena nova korisnička oznaka i/ili lozinka.

 

Ako izgubi PIN ili TAN, učenik može zatražiti njihovo ponovno izdavanje slanjem SMS-poruke sadržaja OPET na broj 666 555 isključivo s broja mobilnoga telefona koji je unesen u sustav.

 

Ako je s korisničkom oznakom, lozinkom i PIN-om sve u redu, a učenik i dalje ima poteškoća s prijavom na mrežnu stranicu www.postani-student.hr, potrebno je problem prijaviti na e-adresu info.centar@ncvvo.hr ili telefonom na broj: 01/4501 899.

 

Prilikom prve uspješne prijave u sustav učenici su dužni prihvatiti i TAN-om potpisati Opće uvjete prijave ispita državne mature i studijskih programa. Učenicima koji to ne učine neće biti omogućene prijave ispita državne mature niti prijave studijskih programa.

 

Kako bi učenici zadovoljili sve uvjete i ostvarili pravo pisanja prijavljenih ispita trebaju u propisanim rokovima prijaviti ispite i izvršiti ostale obveze.

 

U PRILOGU:

* Slikovne upute o prijavi na www.postani-student.hr

* Pravilnik o polaganju državne mature

* Kalendar polaganja državne mature 2018./19.

* Vodič za buduće studente

 

___________________________________________________________________

JESENSKI ROK DRŽAVNE MATURE 2017./2018.

Dragi maturanti,

Danas 20.7. počele su prijave za jesenski rok državne mature, a ispite je moguće prijaviti do 31.7. 2018 do 12 sati.

Svi učenici koji to žele prijavljuju ispite samostalno prijavom i pristupom svojoj stranici na www.postani-student.hr, a prijavnice nije potrebno ispisivati.

 

ODJAVA ISPITA

Učenici koji žele odjaviti ispite u jesenskom roku mogu to učiniti od 31.07.2018. do 2.08.2018. (uključujući taj dan).
Potrebno je popuniti obrazac odjave (dokument u prilogu na dnu stranice) i poslati putem e-pošte na adresu: odjava@ncvvo.hr.

Naknadna prijava i promjena razine u jesenskom roku nisu moguće!

 

UPLATE NOVČANIH NAKNADA  ZA TROŠKOVE POLAGANJA ISPITA U JESENSKOM ROKU

Učenici koji ove godine nisu s uspjehom položili ispite državne mature na ljetnom roku imaju pravo izlaska na jesenski rok bez obveze plaćanja ispita.

Svi ostali učenici, a koji žele ponovno polagati bilo koji od ispita, dužni su izvršiti uplatu za polaganje ispita u jesenskom roku. Plaćaju samo one ispite koje su položili u ljetnome roku, a ponovo ih prijavljuju u jesenskome roku.

Rok za uplatu ispita je 2.08.2018. do 23:59 sati

Uplate koje će biti izvršene nakon 2.08.2018. neće biti prihvaćene jer ih sustav nije u mogućnosti evidentirati.
Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita na njihovim stranicama, na poveznici
Moji podatci/Zaduženja i uplate. Osim zaduženja na navedenoj poveznici pristupnicima su vidljivi vlastiti podatci za uplatu, koje moraju upisati na uplatnicu.

Nije moguće s vlastitim pozivom na broj odobrenja uplatiti ispit drugoga pristupnika, niti od drugoga pristupnika prepisati poziv na broj.

Uplate se mogu obaviti u bilo kojoj poslovnici banke ili pošte ili internet bankarstvom.
Centru nije potrebno slati presliku uplatnice, osim u slučajevima kada uplata nije evidentirana niti nakon pet dana.

Napomene:
– Učenici koji su prijavili više ispita i odustanu od polaganja nekih ispita, a ne odjave ih u roku,  ne mogu birati koji ispit će nakon uplate biti označen kao plaćen.
 Uplate se u sustavu evidentiraju prema datumu pisanja ispita odnosno prema objavljenom kalendaru polaganja ispita državne mature u jesenskom roku.

Dodatne informacije pristupnici mogu dobiti:
 –  pozivom na broj Info centra 01/4501 899
–  slanjem upita e-poštom na adresu: info.centar@ncvvo.hr  

 

KALENDAR POLAGANJA ISPITA U JESENSKOM ROKU

U prilogu na dnu stranice

 

___________________________________________________________________

PODJELA MATURALNIH SVJEDODŽBI

Dragi maturanti,

podjela maturalnih svjedodžbi i potvrdi o položenoj državnoj maturi bit će u srijedu 18. srpnja prema sljedećem rasporedu.

4.a - 9.00

4.b - 9.15

4.c - 9.30

4.d - 9. 45

4.e - 10.00

Ako ne preuzmete svjedodžbe i potvrde, možete ih podići u tajništvu škole tek od 20. kolovoza.

Vidimo se!

___________________________________________________________________

OBJAVA REZULTATA I PRIGOVORI NA OCJENU

U srijedu 11. srpnja u 12.00 bit će objavljeni rezultati državne mature u ljetnom roku 2018. Učenicima će biti dostupni na mrežnoj stranici www.postani-student.hr pod Moji rezultati.

Prigovore na ocjenu (bodovanje pojedinog zadatka ili eseja) učenici mogu podnijeti u roku od 48 sati od objave rezultata - dakle do 13. srpnja u 12 sati.

Prigovori se podnose pisanim putem Školskome ispitnome povjerenstvu, koje donosi mišljenje o opravdanosti prigovora i prosljeđuje ga NCVVO-u. Dakle, žalbe upućene direktno na e-mailove Centra neće se razmatrati.

Konačnu odluku o prigovoru učenika donosi Centar do 16. srpnja.

Odluka, odnosno odgovor na prigovor, učeniku će biti dostupna na njegovoj stranici pod poveznicom Moji prigovori.

Konačna objava rezultata bit će 16. srpnja u 12 sati.

 

KAKO SE PODNOSI PRIGOVOR?

1. Ispunite obrazac za prigovor (priložen uz ovu obavijest, na dnu stranice - ''OBRAZAC ZA PRIGOVOR''). 

2. Isprintani i potpisani obrazac za prigovor donesite u školu i predajte ga Školskom ispitnom povjerenstvu.

3. Obrazac u elektronskom obliku (u word programu) pošaljite ispitnoj koordinatorici na ana.bedek@skole.hr

NAPOMENA: Dok ne donesete ISPUNJENI OBRAZAC u školu, Školsko ispitno povjerenstvo ne može zaprimiti prigovor.

 

Obavijest o vremenu u kojem će Školsko ispitno povjerenstvo zaprimati prigovore -

SRIJEDA, 11. srpnja - od 12 do 14 h

ČETVRTAK, 12. srpnja - od 9 do 14 h

PETAK, 13. srpnja - od 9 do 12 h

 

___________________________________________________________________

 

DOZOVOLJENA DŽEPNA RAČUNALA I PRIBOR ZA CRTANJE

Dragi maturanti,

prije izlaska na ispit iz Fizike,Kemije i Matematike provjerite je li vaše džepno računalo na popisu dozvoljenih pomagala.

Džepno računalo bit će pregledano prije ispita. Na Listu džepnih računala bit će upisan tip (naziv i oznaka) džepnoga računala koje pristupnik upotrebljava tijekom ispita. U dvojbenim slučajevima džepno računalo bit će zadržano i nakon ispita kako bi ga pregledao odgovarajući stručnjak.

Ako se utvrdi da se učenik služi džepnim računalom koje nije na popisu dozvoljenih, bit će mu poništen ispit.

 

Dozvoljeno je upotrebljavati džepno računalo tipa Scientific koje treba imati:

* eksponencijalnu funkciju (tipka 10x )

* logaritamsku funkciju (tipka log)

* trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan),

a ne smije imati mogućnost:

* bežičnog povezivanja s drugim uređajem

* uporabe memorijske kartice

* simboličkoga računanja programiranja

* grafičkoga prikaza funkcije

* deriviranja i integriranja funkcije.

 

Primjeri dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala nalaze se u prilogu:

https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/hr-ncvvo-www-s3static/wp-content/uploads/2017/10/14060147/KALKULATORI_13-5-2018.pdf

 

Također, na ispitu iz Fizike, Kemije i Matematike dopuštena je uporaba pribora za crtanje (grafitna olovka, gumica, trokut, ravnalo i šestar).

 

Na ispitu iz Likovne umjetnosti dopuštena je uporaba pribora za crtanje (grafitna olovka, gumica, flomasteri u boji) - ali grafitnu olovku i gumicu dopušteno je upotrebljavati samo na listu za koncept, a flomastere u boji samo za ucrtavanje odgovora na likovnim primjerima. 

___________________________________________________________________

!!! NOVO _ BITNE OBAVIJESTI PRIJE IZLASKA NA ISPITE DRŽAVNE MATURE

Dragi maturanti,

 

podsjećam na bitne informacije vezano uz provođenje ispitne mature o kojima smo razgovarali na satima razredne zajednice…

Želim vam uspješnu državnu maturu i izvrsne rezultate. Sretno!

 

NEDOLAZAK NA ISPIT

* Ako prijavljeni ispit nije odjavljen u roku, a ispitu se ne pristupi, o razlozima se mora izvijestiti ispitno povjerenstvo najkasnije u roku od 24 sata od početka ispita.

Dokazi o opravdanosti izostanka moraju se dostaviti u roku od tri dana nakon održanoga ispita.

Ako se ispit ne odjavi u propisanom roku i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka, smatra se da je iskorišten ispitni rok te je nužno platiti naknadu za troškove polaganja ispita (175 kn).

 

 PONAŠANJE NA MATURI

* Kada doći u školu?

Učenici se moraju okupiti pred ispitnom prostorijom najkasnije 30 minuta prije početka ispita.

Što znaći da u školu treba doći ranije – oko 40 minuta prije početka ispita!

Raspored učenika po ispitnim prostorijima bit će oglašen sat vremena prije početka ispita u predvorju škole.

 

* Što moram ponijeti sa sobom?

Učenik na ispitu mora imati osobni dokument s fotografijom, koji prije početka ispita pokazuje dežurnom nastavniku, a potom ga stavlja na rub stola.

Učenici mogu na ispitu imati samo pribor ili pomagala, koji su za svaki ispit propisana u predmetnome ispitnom katalogu (kemijska olovka plave ili crne boje, ostali dozvoljeni pribor odnosi se na ispite iz matematike, fizike, kemije.)

Dozvoljena je bočica s vodom u plastičnoj, prozirnoj ambalaži bez naljepnice.

Sve osobne stvari koje ne smiju imati za vrijeme pisanja ispita (ISKLJUČENI mobilni uređaj, slušalice, ručne satove i druge elektronske uređaje) učenici moraju odložiti na za to posebno predviđeno mjesto.

 

* Što ako zakasnim?

Radije nemoj.

Ako učenik  zakasni na početak ispita manje od 30 minuta, može pristupiti polaganju ispita, no vrijeme polaganja mu se ne produžuje. Iznimno, na ispitu koji se sastoji od dva dijela, a provodi s kraćim prekidom između dvaju dijelova, kašnjenje nije dozvoljeno na drugi dio ispita.

Ako je kašnjenje iz opravdanih razloga, učenik polaže ispit u jesenskom roku, ali se smatra da nije iskoristio rok. Kao opravdani razlozi za kasniji početak ispita zbog kašnjenja smatraju se:

– zdravstveni problemi,

– okolnosti u prometu, koje su uzrokovale nepravovremeni dolazak i koje se mogu dokazati,

– smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća,

– drugi izvanredni događaji.

Dokaze o opravdanosti kašnjenja treba dostaviti Školskom ispitnom povjerenstvu.

 

* Što ako moram prekinuti pisanje ispita?

 Ako učenik iz opravdanih razloga prekine ispit, ispitno povjerenstvo produljit će mu vrijeme polaganja ispita za duljinu vremena prekida, ali najviše do 50% vremena predviđenoga za trajanje ispita. Opravdani razlozi prekida polaganja ispita jesu:

– zdravstveni problemi,

– drugi izvanredni događaji.

 

* Mogu li izaći iz ispitne prostorije tijekom ispita?

U pravilu, prvih 30 minuta nakon početka ispita i zadnjih 15 minuta prije isteka vremena određenoga za rješavanje ispita, niti jedan učenik ne smije napustiti ispitnu prostoriju.

Dakle, ako ranije završite s ispitom, možete ga predati i otići – ali ne prvih 30 i zadnjih 15 minuta!

­Odlazak na toalet moguć je uz pratnju nastavnika

U vrijeme pisanja ispita koji se sastoje od dva ili tri dijela – u vrijeme stanke učenici ne smiju napuštati ispitnu prostoriju, mogu ići na toalet u pratnji nastavnika.

 

KRŠENJE PRAVILA

Nedozvoljena ponašanja učenika na ispitu jesu:

 1. nepridržavanje uputa dežurnoga nastavnika,

2. upisivanje neprimjerenih znakova ili neprimjerenih sadržaja u ispitni test,

 3. nepridržavanje uputa o uporabi propisanoga pribora,

 4. osvrtanje, razgovaranje, odnosno sporazumijevanje,

5. ometanje tijeka ispita,

6. prepisivanje ili dopuštanje prepisivanja,

7. posjedovanje ili korištenje nedopuštenih pomagala,

8. predavanje uratka drugoga pristupnika,

9. nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala,

10. zamjena identiteta pristupnika.

Mjere koje se izriču u slučajevima utvrđenoga nedozvoljenog ponašanja jesu:

 a) opomena – kao upozorenje kod prvoga primijećenoga nedozvoljenoga ponašanja od točke 1. do 6.

 b) prekid dijela ispita ili ispita kod ponovljenoga nedozvoljenog ponašanja od točke 1. do 6. i prvoga primijećenoga nedozvoljenog ponašanja točaka 7. i 8.

c) poništavanje svih položenih ispita – u slučaju točaka 8., 9. i 10.

Mjeru poništenja svih položenih ispita državne mature izriče ravnatelj Centra. Ravnatelj Centra može poništiti ispite i u drugim slučajevima, a u kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe ispita.

 Osim mjera koje su propisane i koje se poduzimaju prema članku 38. Pravilnika o polaganju državne mature, Centar donosi odluku o zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini zbog teških povreda kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe državne mature prema člancima 29. i 31., stavku 4. Pravilnika o polaganju državne mature.

 

PRIGOVORI

U slučaju sumnje u nepravilnosti u provedbi ispita državne mature ili u postupke koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita te na ocjenu ispita, učenik može podnijeti prigovor.

Pisani prigovor u svezi s nepravilnošću u provedbi ispita podnosi se najkasnije u roku od 48 sati od pisanja ispita, a prigovor na ocjenu ispita najkasnije 48 sati od objave rezultata ispita.  Prigovor se podnosi isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora sadržavati podatak o kojemu se zadatku radi i na što se konkretno podnosi prigovor.

Učenik pisani prigovor podnosi ispitnome povjerenstvu u školi.

Mišljenje o opravdanosti prigovora učenika donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga Centru.

Konačnu odluku o prigovoru učenika, u svezi s nepravilnostima provedbe ispita i prigovoru na ocjene donosi Centar u roku od pet radnih dana od završetka roka za zaprimanje prigovora. Odluku  Centar donosi na temelju mišljenja ispitnoga povjerenstva o opravdanosti prigovora. U slučaju da Centar utvrdi da je prigovor u svezi s nepravilnostima u provedbi ispita državne mature ili postupcima koji su nastali kršenjem pravila o provedbi ispita opravdan, Centar može odrediti ponovno polaganje ispita.

 

JESENSKI ROK

Učenici koji nisu položili ispite državne mature ili su nezadovoljni rezultatima, mogu ponovno polagati ispite u jesenskom roku – ali tada plaćaju ispite.

Obavezno se javite ispitnoj koordinatorici za detalje.

 

I JOŠ…

* Dokazi o pravu prednosti upisa na visoka učilišta dostavljaju se Središnjem prijavnom uredu. Učenici koji ostvaruju pravo prednosti pri upisu na visoka učilišta, dokumentaciju kojom dokazuju stečena prava dostavljaju na adresu: Agencija za znanost i visoko obrazovanje Središnji prijavni ured Donje Svetice 38 10 000 Zagreb.

 

* Posjedujem posebno postignuće (državno natjecanje, međunarodno natjecanje, kategorizaciju sportaša i ostala posebna postignuća), ali mi još nije uneseno u sustav, zašto?

Kategorizacija sportaša, državna i međunarodna natjecanja znanja bit će unesena automatski (nije potrebno slati dokaz o postignuću) tijekom mjeseca lipnja i srpnja za ljetni upisni rok odnosno do sredine mjeseca rujna za jesenski upisni rok. 

Podatke o gradskim, županijskim i svim ostalim natjecanjima koje neka visoka učilišta vrednuju, u sustav unose sama visoka učilišta. Kandidati su dužni dokaze o sudjelovanjima na natjecanjima dostaviti visokim učilištima do roka koji propiše visoko učilište te u slučaju netočnih ili nepotpunih podataka treba se obratiti samom visokom učilištu kojem se dokaz dostavljao. 

U slučaju netočnih i/ili nepotpunih podataka nakon rokova navedenih na mrežnoj stranici www.studij.hr u izborniku Sve o prijavama/Posebna postignuća  trebate kontaktirati Središnji prijavni ured na broj 01/6274-844.

 

* Završio sam još jednu srednju školu, zašto mi bodovi nisu pridodani?

Dokaz o završetku još jedne srednje škole potrebno je dostaviti visokom učilištu koje ga vrednuje nakon čega visoko učilište unosi te dodatne bodove u sustav.

 

* Plaćanje oportunitetnih troškova odnosi se samo na onaj studijski program na kojem se ostvari pravo upisa, dobije upisni broj, a ne izvrši se upis studijskog programa na tom visokom učilištu. Zato je iznimno važno s liste prioriteta izbrisati one studijske programe za koje znate da ih ne biste nikada upisali.

Ako biste upisali bilo koji studij koji se nalazi na vašoj listi prioriteta tada ne morate brisati studijske programe s liste prioriteta.

 

* Moram li prije formiranja konačnih rang-lista sa svoje liste prioriteta izbrisati sve studijske programe osim jednog?

Potrebno je pobrisati samo one studijske programe za koje znate da ih nikako ne biste upisali. Na vašoj listi prioroteta moguće je ostaviti sve prijavljene studijske programe, ali u tom slučaju morate biti spremni upisati bilo koji od prijavljenih studija.

 

I ZA KRAJ

Pamet u glavu i još jednom - sretno!

Možete vi to ;-)

_______________________________________________________________

 

____1. Naknadna prijava ispita

    Rok: do 07. 05. 2018. (uključivo i taj dan).

 

2. Promjena prijavljenih ispita

     Rok: do 07. 05. 2018. (uključivo i taj dan)
Promjena ispita podrazumijeva: promjenu prijavljenoga ispita za neki drugi ispit. Učenik mora napisati da želi promijeniti ispit i umjesto njega prijaviti drugi ispit ili razinu ispita te navesti razloge promjene.

Dakle, kad učenik želi promijeniti prijavljeni ispit, uvijek mora jednoga odjaviti i umjesto njega prijaviti drugi ispit. 
Svi ostali slučajevi spadaju u naknadnu prijavu.

 

3. Odjava prijavljenih ispita

     Rok: do 17. 05. 2018. (uključivo i taj dan)
Za odjavu ispita učenik treba samo popuniti obrazac za odjavu prijavljenih ispita.
 

Napominjemo: 
u čl. 17. Pravilnika o polaganju državne mature učenicima je omogućena naknadna prijava i promjena ispita iz opravdanih razloga, o čemu je ispitnom kooridnatoru nužno dostaviti dokaz. Za odjavu ispita nije potreban opravdan razlog!

 Također, nužno je ispuniti obrazac - za naknadnu prijavu/promjenu ili odjavu prijavljenih ispita te ga predati ispitnom koordinatoru u navedenim rokovima (poveznica na obrasce na dnu stranice).

 

___________________________________________________________________

ZAVRŠETAK ROKA ZA PRIJAVU ISPITA DRŽAVNE MATURE

 

Podsjećaju se maturanti da su prijave ispita državne mature moguće do podneva četvrtka 15. veljače.

Nakon toga prijava ispita i promjena razina prijavljenih ispita više neće biti moguća (osim u iznimnim slučajevima, uz opravdan razlog i dostavljenu dokumentaciju – prema Pravilniku o polaganju državne mature).

Mole se maturanti da još jednom provjere razine prijavljenih obveznih ispita i izabrane izborne ispite kako bi bili sigurni da je prijava ispravna i uspješna.

Prijave visokih učilišta i uređivanje liste prioriteta moguće su do 16. srpnja.

___________________________________________________________________

OBAVIJEST – ZA MATURANTE!

 

Podsjećaju se maturanti da su obvezni potvrditi osobne podatke i ocjene iz prvog, drugog i trećeg razreda na postani-student - do četvrtka 1. veljače.

Ako su podatci netočni ili nepotpuni, potrebno je odmah kontaktirati razrednika.

Također, podsjećamo da su prijave visokih učilišta moguće od 1. veljače, a prijave ispita državne mature zaključno s četvrtkom 15. veljače.

___________________________________________________________________

PRIJAVE STUDIJSKIH PROGRAMA

Prijave studijskih programa započet će 1. veljače 2018. godine u 09:00 sati. Uvjeti upisa vezani uz ispite državne mature su ažurirani. 

Svi ostali podatci o uvjetima upisa za iduću akademsku godinu (2018./2019.) bit će dostupni kandidatima s datumom početka prijava studijskih programa. 

 

____________________________________________________________________

Objavljen je PRIRUČNIK ZA POLAGANJE DRŽAVNE MATURE za učenike koji 2017./18. završavaju 4. razred srednje škole (U PRILOGU).

___________________________________________________________________

Poštovani roditelji maturanata,

pozivamo vas na roditeljski sastanak o državnoj maturi - u srijedu 29. studenog u 19 sati u Multimedijalnoj dvorani u podrumu škole!

____________________________________________________________________

U prilogu:

* Pravilnik o polaganju državne mature

* Vodič za buduće studente

* Prezentacija - prijava mature i visokih učilišta

* Prezentacija - matura - za roditelje

* PRIRUČNIK ZA PRIJAVU ISPITA DRŽAVNE MATURE za učenike koji u školskoj godini 2017./2018. završavaju 4. razred srednjih škola!

____________________________________________________________________

Kako se prijaviti na www.postani-student.hr?

 

preskoči na navigaciju