preskoči na sadržaj

XVI. gimnazija Zagreb

Login

Korisne poveznice:

MZOS
AZOO
Portal za škole
NCVVO
Sve o državnoj maturi
CARNET

« Lipanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Dobrodošli

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Simulirano suđenje za pokušaj davanja mita
Autor: Damir Bešić, 21. 3. 2019.

9. ožujka 2019. odvila su se dva suđenja protiv Ane Grabar koja je optužena za pokušaj davanja mita doktoru Mati Zatezalu kako bi pomaknuo vrijeme operacije njezina sina jedinca. Na Općinskom kaznenom sudu u Novom Zagrebu, učenici XVI. gimnazije su i ove godine sudjelovali na Državnoj smotri simuliranog suđenja s mentoricom Sunčanom Leom Kolbezen. Dvadeset i osam ekipa iz svih krajeva Republike Hrvatske okupilo  se te divne i sunčane subote kako bi pobliže i detaljnije upoznalo hrvatski pravosudni sustav.

[opširnije]


U prvom suđenju su učenice Lucija Krajnik (3.a) i Katarina Grlić-Radman (3.a)  imale ulogu tužiteljica, a ulogu njihove svjedokinje Laura Horvat (3.a) koja je svjedočila kao policajka Kata Lisica i Sara Muslija (3.f) koja je bila medicinska sestra doktora Zatezala. Na strani obrane je bila Prva hrvatska sušačka gimnazija u Rijeci. Sutkinja je bila puna razumijevanja, često je naglašavala kako je sretna što smo se „mi mladi” zainteresirali za ovaj projekt Republike Hrvatske.

U drugom suđenju smo zauzeli ulogu obrane. Naši odvjetnici bili su Hannah Zuccon Čubrilo (3.f) i Bartol Vuković (3.f), optužena Ana Grabar je bila Andra Kruna Ramsay (3.f), a svjedoci su bili Jakov Ivančić (3.a), Filip Jakov Klisović (3.f) te Sara Muslija (3.f). Na strani tužitelja je bila Srednja škola Marka Marulića iz Slatine. Za razliku od Riječana, ova ekipa je bila nemilosrdna u svakom pogledu. Ne samo da su više puta ponavljali ista pitanja, što se ne smije, oni bi iscrpili sve u sudnici samo zato što su svaku osobu ispitivali po dvadesetak minuta pa je strana obrane jedva imala vremena za svoja pitanja. Ipak, nakon svega, presuda je išla u našu korist.

Svi sudionici naše ekipe iskazali su se analitičkom sposobnošću, elokventnošću te upornošću, izrazivši želju da i iduće godine sudjeluju u ovom projektu.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju